Ενίοτε μιλάμε για full-time, άλλοτε για part-time υπαλλήλους, και συχνά για freelancers.

 

Ένα ακόμα πολύ καλό μοντέλο είναι αυτό του outsourcing, το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε μια εταιρεία.

 

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα δούμε:

 

– Τι είναι το outsourcing

– In-house vs outsourcing

– Είδη outsourcing

– Πλεονεκτήματα outsourcing

Καθώς και πολλά ακόμα, που θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε το μοντέλο αυτό στην εταιρεία σας.

 

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

 

Τι είναι το outsourcing;

Το outsourcing είναι ένα μοντέλο όπου μια εταιρεία προσλαμβάνει μια εξωτερική εταιρεία για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών, σε αντίθεση με τη πρόσληψη ενός ή περισσότερων υπαλλήλων.

 

Με άλλα λόγια, παίρνοντας το κομμάτι του IT (Information Technology) σαν παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να θέλει να αναθέσει πράγματα όπως:

 

– Την ασφάλεια των τεχνολογικών υποδομών της

– Τη διαχείριση των τεχνολογικών υποδομών της

– Την ενδοεταιρική επικοινωνία

– Και άλλα διάφορα φάσματα που βασίζονται στις ομαλές τεχνολογικές διεργασίες ενός οργανισμού.

 

Όλα αυτά λοιπόν στο συγκεκριμένο παράδειγμα, μπορεί μια εταιρεία να τα αναθέσει σε έναν εξωτερικό συνεργάτη (ο οποίος πολλές φορές είναι και αυτός μια εταιρεία).

Τώρα που έγινε αντιληπτό τι είναι το outsourcing, ας το συγκρίνουμε με το αντίθετο μοντέλο, το in-house.

 

 

In-house vs outsourcing

Δεν είναι λίγες οι φορές που μπερδεύεται η έννοια του in-house με το outsourcing. Πώς διαφέρουν μεταξύ τους τα δύο αυτά μοντέλα και τι ομοιότητες έχουν;

 

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το outsourcing είναι ένα μοντέλο συνεργασίας όπου μια εταιρεία συνεργάζεται με έναν εξωτερικό συνεργάτη, για την παροχή υπηρεσιών.

 

Αντιθέτως, το in-house είναι το μοντέλο συνεργασίας όπου μια εταιρεία προσλαμβάνει υπαλλήλους (πλήρης ή μερικής απασχόλησης) για να παράγουν έργο εντός της επιχείρησης.

 

Είναι δηλαδή μέρος της επιχείρησης και όχι κάποιος ανεξάρτητος συνεργάτης. Έτσι, εκμεταλλεύονται οι ήδη υπάρχοντες πόροι της επιχείρησης για την εκτέλεση μιας εργασίας και την επίτευξη ενός στόχου. Επιπλέον, το in-house και η πρόσληψη υπαλλήλων συχνά επιφέρει το στήσιμο νέων διεργασιών, κάτι που είναι και επιπρόσθετο κόστος.

 

Ειδικότερα στην Ελλάδα όπου η μισθοδοσία υπαλλήλων έχει διάφορα κόστη (ασφαλιστικές εισφορές κτλ), το outsourcing πολλές φορές είναι μια πιο συμφέρουσα επιλογή.

 

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη που έχει για μια επιχείρηση.

 

3 Είδη outsourcing που πρέπει να ξέρετε

Μερικοί κλάδοι και λειτουργίες εταιρειών απαιτούν και ένα διαφορετικό είδος outsourcing.

 

Ας δούμε πιο αναλυτικά 3 συχνά είδη.

 

Είδος #1: Information Technology Outsourcing (ITO)

Το είδος αυτό περιλαμβάνει το outsourcing υπηρεσιών IT.

 

Μερικές εταιρείες προτιμούν εξωτερικούς συνεργάτες όσον αφορά τη διαχείριση των τεχνολογικών τους υποδομών, καθώς και:

 

– Το software development

– Το app development

– Τις τηλεπικοινωνίες

– Την τεχνική υποστήριξη

Και άλλα πολλά, που ένας έμπιστος εξωτερικός συνεργάτης αναλαμβάνει συχνά πιο αποτελεσματικά και πιο οικονομικά από ότι οι in-house υπάλληλοι.

Αν ενδιαφέρεστε για ολοκληρωμένες υπηρεσίες IT για την επιχείρησής σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

 

Είδος #2: Knowledge Process Outsourcing (KPO)

 

Αυτό σχετίζεται με την ανάθεση εργασιών σε εξωτερικό συνεργάτη, οι οποίες έχουν να κάνουν με βασικές επιχειρηματικές διαδικασίες όπως η λογιστική, το marketing, η δημιουργία περιεχομένου και διάφορα άλλα.

 

Είδος #3: Recruitment Process Outsourcing (RPO)

 

Πολλές εταιρείες αποφασίζουν να συνεργαστούν με άλλους οργανισμούς, με σκοπό να διαχειριστούν την αναζήτηση και πρόσληψη νέων υπαλλήλων.

 

Αυτό εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο από την εταιρεία, καθώς δεν χρειάζεται να στήσει αγγελίες εργασίας, να πάρει συνέντευξη από υποψηφίους και άλλα πολλά. Αυτά ήταν λοιπόν τα βασικότερα είδη outsourcing που επιλέγουν οι εταιρείες.

 

Ποια είναι όμως τα κύρια οφέλη που προσφέρει το μοντέλο αυτό;

 

2 Πλεονεκτήματα του outsourcing για επιχειρήσεις

Αν και το outsourcing έχει αρκετά πλεονεκτήματα, θα σταθούμε σε 2 που είναι πιο σημαντικά για μια επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη.

 

Πλεονέκτημα #1: Μείωση κόστους

 

Ίσως το βασικότερο πλεονέκτημα του outsourcing είναι η μείωση κόστους που προσφέρει σε μια εταιρεία.

 

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, όταν υπάρχει συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη τότε το κόστος είναι η σταθερή πληρωμή του συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ που επιβάλλει κάθε χώρα. Ένα κόστος που συχνά είναι σταθερό.

 

Όταν όμως πρόκειται για in-house υπαλλήλους, πέραν του μισθού πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές, τα επιδόματα και διάφορα άλλα, που επιβαρύνουν τον εργοδότη με πολλαπλά κόστη.

 

Πλεονέκτημα #2: Άμεση εξειδίκευση

 

Αν και οι περισσότερες εταιρείες εκτιμούν τους υπαλλήλους που έχουν πολλές δεξιότητες, μερικές φορές συμφέρει περισσότερο η συνεργασία με κάποιον που έχει ήδη τις δεξιότητες που απαιτούνται και δεν χρειάζεται εκπαίδευση.

 

Γεγονός που μπορεί να εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και χρήμα από μια επιχείρηση. Έτσι, οι εξωτερικοί συνεργάτες είναι ήδη επαγγελματίες στον τομέα τους και προσφέρουν άμεσα την εξειδίκευσή τους, χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις και περιττά κόστη.

 

Τώρα που είδαμε τι είναι το outsourcing, πώς λειτουργεί και τι οφέλη έχει, μπορούμε να συνοψίσουμε.

 

Με λίγα λόγια

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως το outsourcing προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων σε μια επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη.

 

Σε οποιοδήποτε κλάδο και αν βρίσκεται, συχνά προτιμάται από το in-house λόγω της ευελιξίας που προσφέρει.

 

Ένας συχνός κλάδος που γίνεται outsourcing υπηρεσιών είναι το IT, καθώς ένας έμπιστος συνεργάτης με εμπειρία στην ασφάλεια και διαχείριση τεχνολογικών υποδομών μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο.

 

Αν θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερα όσον αφορά τις υπηρεσίες IT που προσφέρουμε, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!