Αν και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι πολλά, είναι γεγονός πως υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι τους οποίους πρέπει να προσέχουμε.

Ένας από τους σημαντικότερους είναι το hacking, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας να ξέρουμε πώς να προστατευτούμε από αυτό. 

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα είδη του hacking, τα οποία είναι:

– White Hat Hacking

– Black Hat Hacking 

– Gray Hat Hacking

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο.

Είδος Hacking #1: White Hat

Το πρώτο είδος hacking είναι το white hat hacking.

Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο χρησιμοποιεί τεχνικές hacking με καλή πρόθεση, με σκοπό να εντοπίσει πιθανές αδυναμίες και “τρύπες” σε ένα σύστημα.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι white hack hackers είναι παρόμοιες με αυτές των black hat hackers (θα τους αναλύσουμε αυτούς αργότερα), με τη διαφορά ότι συνήθως οι πρώτοι προσλαμβάνονται από οργανισμούς να τεστάρουν διάφορα συστήματα.

Δηλαδή, οι white hat hackers έχουν άδεια από μια εταιρεία να παραβιάσουν το σύστημά της, ώστε να βρει αδυναμίες και η εταιρεία να τις καλύψει.

Όμως, το πραγματικό είδος hacker που θα έπρεπε να ενδιαφέρει περισσότερο μια επιχείρηση είναι αυτό των black hat hackers που θα αναλύσουμε παρακάτω.

 

 

Είδος Hacking #2: Black Hat

 

Το black hat hacking θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το κλασικό είδος, το οποίο γίνεται με κακές προθέσεις για να παραβιάσει κάποια δεδομένα.

Οι black hat hackers είναι αυτοί που είναι πίσω από τις παραβιάσεις διαφόρων συστημάτων, με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα ή να κλέψουν σημαντικά δεδομένα.

Ορισμένες κλασικές τεχνικές hacking αφορούν:

– Το phishing (ένα είδος κυβερνοεγκλήματος και συμβαίνει όταν ένα άτομο προσπαθεί να υποκλέψει πολύτιμα δεδομένα διαδικτυακά, μέσω παραπλάνησης και άλλων τεχνικών)

– Τους ιούς

– Τα malware προγράμματα (κάθε κακόβουλος κώδικας που έχει ως μοναδικό στόχο να προκαλέσει βλάβη στο χρήστη ή να αποσπάσει προσωπικά δεδομένα)

Μάλιστα, πολλοί από αυτούς τους hackers πωλούν τα δεδομένα που κλέβουν στο dark web, ενώ άλλοι καταστρέφουν τα δεδομένα για να βλάψουν τον πραγματικό ιδιοκτήτη τους.

Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύετε τα συστήματά σας σαν επιχείρηση, επενδύοντας στις υποδομές IT και τα κατάλληλα προϊόντα όπως:

– BackFog Enterprise

– Nessus

– Cove Data Protection

– N-able EDR

Τα οποία μπορούν να σας προστατέψουν σημαντικά. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα εργαλεία αυτά, επικοινωνήστε μαζί μας για να τα ενσωματώσετε σωστά στην εταιρεία σας.

Ας περάσουμε στο επόμενο είδος hacking.

Είδος Hacking #3: Gray Hat

Όπως με τα πάντα, έτσι και στο hacking δεν είναι όλα “άσπρο” ή “μαύρο”.

Οι gray hat hackers κινούνται κάπου ανάμεσα από τους white και black hat hackers, καθώς δεν έχουν πάντα κακόβουλες προθέσεις, αλλά θέλουν να εισβάλουν σε ένα σύστημα χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη, με τη πρόθεση να βρουν αδυναμίες που πρέπει να καλυφθούν.

Αν τις βρουν, θα τις αναφέρουν στον ιδιοκτήτη για να τις φροντίσει, όμως συχνά θα ζητήσουν και ένα αντίτιμο για τη δουλειά τους.

Αν μάλιστα βρεθούν στα χέρια τους προσωπικά δεδομένα και κωδικοί, τότε δεν θα τα καταστρέψουν ή πουλήσουν, αλλά θα τα δώσουν πίσω στον υπεύθυνό τους. 

Με απλά λόγια, αυτά ήταν τα 3 είδη hacking. 

Ας συνοψίσουμε.

Με Λίγα Λόγια

Το hacking είναι ένα συχνό φαινόμενο, του οποίου οι επιπτώσεις μπορεί να κοστίσουν σημαντικά σε μια επιχείρηση, με ποσά τα οποία πιθανότατα να μην μπορεί να καλύψει, ή ακόμα και να χάσει δεδομένα πελατών της.

Για τον λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας η ανάγκη να προστατευτεί κάθε επιχείρηση από απόπειρες hacking και να προλάβει πιθανές ζημιές.

Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τη προστασία από hackers και γενικότερες απειλές, επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε για τις ανάγκες σας!