Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου ο εκτυπωτής σας, ενώ φαίνεται να λειτουργεί κανονικά, εμφανίζεται ως εκτός σύνδεσης; Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και καθυστερήσεις στην εργασία σας. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο εκτυπωτής είναι εκτός σύνδεσης, και ευτυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να επιλυθούν με απλά βήματα. Ας εξετάσουμε τις πιθανές αιτίες και τις λύσεις για να επαναφέρετε τον εκτυπωτή σας σε λειτουργία.

Προβλήματα Σύνδεσης: Γιατί ο Εκτυπωτής Είναι Εκτός Σύνδεσης;

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ο εκτυπωτής είναι εκτός σύνδεσης είναι τα προβλήματα σύνδεσης. Αν ο εκτυπωτής δεν είναι σωστά συνδεδεμένος, δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον υπολογιστή σας.

Λύσεις:

 • Έλεγχος Καλωδίων: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό καλώδιο USB ή να συνδέσετε το καλώδιο σε άλλη θύρα του υπολογιστή σας.
 • Έλεγχος Δικτύου: Αν χρησιμοποιείτε εκτυπωτή δικτύου, βεβαιωθείτε ότι ο εκτυπωτής είναι συνδεδεμένος στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi με τον υπολογιστή σας.
 • Επανεκκίνηση Συσκευών: Μια απλή επανεκκίνηση του εκτυπωτή και του υπολογιστή σας μπορεί συχνά να λύσει το πρόβλημα.

Ρυθμίσεις Εκτυπωτή όταν ο Εκτυπωτής Είναι Εκτός Σύνδεσης

Οι λανθασμένες ρυθμίσεις στον εκτυπωτή ή στον υπολογιστή μπορούν να είναι η αιτία που ο εκτυπωτής είναι εκτός σύνδεσης.

Λύσεις:

 • Ρύθμιση Προεπιλεγμένου Εκτυπωτή: Βεβαιωθείτε ότι ο εκτυπωτής σας έχει οριστεί ως ο προεπιλεγμένος εκτυπωτής στις ρυθμίσεις του υπολογιστή σας.
  • Στα Windows, πηγαίνετε στις “Ρυθμίσεις” > “Συσκευές” > “Εκτυπωτές και σαρωτές”, επιλέξτε τον εκτυπωτή σας και κάντε κλικ στο “Διαχείριση”. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Ορισμός ως προεπιλεγμένου”.
 • Κατάσταση Εκτυπωτή: Ελέγξτε αν ο εκτυπωτής σας είναι σε κατάσταση “Εκτός σύνδεσης” και αλλάξτε το σε “Σύνδεση”.
  • Στα Windows, κάντε δεξί κλικ στον εκτυπωτή σας και επιλέξτε “Δείτε τι εκτυπώνεται”. Από το μενού “Εκτυπωτής”, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι επιλεγμένη η επιλογή “Χρήση εκτυπωτή εκτός σύνδεσης”.

Ενημέρωση και Επανεγκατάσταση Οδηγών: Γιατί ο Εκτυπωτής Είναι Εκτός Σύνδεσης;

Οι οδηγοί (drivers) είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του εκτυπωτή. Αν οι οδηγοί είναι παλιοί ή κατεστραμμένοι, ο εκτυπωτής μπορεί να εμφανίζεται ως εκτός σύνδεσης.

Λύσεις:

 • Ενημέρωση Οδηγών: Κατεβάστε και εγκαταστήστε τους τελευταίους οδηγούς από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή του εκτυπωτή.
 • Επανεγκατάσταση Οδηγών: Αν η ενημέρωση δεν λύσει το πρόβλημα, δοκιμάστε να απεγκαταστήσετε και να επανεγκαταστήσετε τους οδηγούς του εκτυπωτή.
  • Στα Windows, πηγαίνετε στη “Διαχείριση Συσκευών”, βρείτε τον εκτυπωτή, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Κατάργηση συσκευής”. Στη συνέχεια, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και επανεγκαταστήστε τους οδηγούς.

Προβλήματα Λογισμικού και Εκτυπωτικών Ουρών

Προβλήματα λογισμικού ή η ουρά εκτύπωσης μπορεί να προκαλέσουν το πρόβλημα που ο εκτυπωτής είναι εκτός σύνδεσης.

Λύσεις:

 • Εκκαθάριση Ουράς Εκτύπωσης: Αν υπάρχουν κολλημένες εργασίες στην ουρά εκτύπωσης, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
  • Στα Windows, ανοίξτε την ουρά εκτύπωσης, κάντε δεξί κλικ στις κολλημένες εργασίες και επιλέξτε “Ακύρωση”.
 • Επανεκκίνηση Υπηρεσίας Εκτύπωσης: Η επανεκκίνηση της υπηρεσίας εκτύπωσης μπορεί να λύσει προβλήματα με την ουρά εκτύπωσης.
  • Στα Windows, ανοίξτε τις “Υπηρεσίες”, βρείτε την “Print Spooler”, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Επανεκκίνηση”.

Προβλήματα με το Υλικό του Εκτυπωτή

Αν ο εκτυπωτής έχει υλικό πρόβλημα, μπορεί να εμφανιστεί ως εκτός σύνδεσης.

Λύσεις:

 • Έλεγχος για Φυσικές Ζημιές: Ελέγξτε τον εκτυπωτή για τυχόν φυσικές ζημιές ή προβλήματα με το χαρτί και τα μελάνια.
 • Διαγνωστικά Εργαλεία Εκτυπωτή: Χρησιμοποιήστε τα διαγνωστικά εργαλεία που παρέχει ο κατασκευαστής για να ελέγξετε την κατάσταση του εκτυπωτή.

Ρυθμίσεις Δικτύου: Γιατί ο Εκτυπωτής Είναι Εκτός Σύνδεσης;

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε εκτυπωτή δικτύου, προβλήματα με τις ρυθμίσεις δικτύου μπορεί να είναι η αιτία που ο εκτυπωτής εμφανίζεται ως εκτός σύνδεσης.

Λύσεις:

 • Έλεγχος Σύνδεσης Wi-Fi: Βεβαιωθείτε ότι ο εκτυπωτής είναι συνδεδεμένος στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi με τον υπολογιστή σας.
 • Επανεκκίνηση Δρομολογητή: Επανεκκινήστε το δρομολογητή σας για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές στο δίκτυο λειτουργούν σωστά.
 • Διαμόρφωση IP Διεύθυνσης: Βεβαιωθείτε ότι ο εκτυπωτής έχει ανατεθεί μια σωστή διεύθυνση IP και ότι δεν υπάρχει σύγκρουση διευθύνσεων IP στο δίκτυο.

Με λίγα λόγια

Όταν ο εκτυπωτής είναι εκτός σύνδεσης, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διάφορες, από προβλήματα σύνδεσης και ρυθμίσεων έως προβλήματα λογισμικού και υλικού. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και λύσεις, μπορείτε να εντοπίσετε και να διορθώσετε το πρόβλημα, επαναφέροντας τον εκτυπωτή σας σε λειτουργία. Η τακτική συντήρηση, η ενημέρωση των οδηγών και η σωστή ρύθμιση των συσκευών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του εκτυπωτή σας. Με την επίλυση αυτών των προβλημάτων, μπορείτε να συνεχίσετε τη δουλειά σας χωρίς διακοπές και καθυστερήσεις.