Η αδυναμία ανάγνωσης μιας συσκευής USB από τον υπολογιστή σας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση, ειδικά όταν χρειάζεται να αποκτήσετε πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα. Αν αναρωτιέστε “γιατί ο υπολογιστής δεν διαβάζει το USB;”, αυτό το άρθρο θα εξετάσει τις πιθανές αιτίες και θα παρέχει λύσεις για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Τι Είναι το USB;

Το USB (Universal Serial Bus) είναι ένα πρότυπο διεπαφής για σύνδεση, επικοινωνία και παροχή τροφοδοσίας μεταξύ υπολογιστών και ηλεκτρονικών συσκευών. Οι συσκευές USB περιλαμβάνουν αποθηκευτικά μέσα (USB sticks), πληκτρολόγια, ποντίκια, εκτυπωτές, και πολλές άλλες συσκευές. Το USB έχει γίνει η πιο κοινή μέθοδος για τη σύνδεση περιφερειακών συσκευών στους υπολογιστές.

Πιθανές Αιτίες και Λύσεις

1. Ελαττωματικό USB Drive

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που ο υπολογιστής δεν διαβάζει το USB είναι ότι το ίδιο το USB drive μπορεί να είναι ελαττωματικό.

Λύση:

 • Δοκιμή σε Άλλο Υπολογιστή: Συνδέστε το USB drive σε έναν άλλο υπολογιστή για να δείτε αν αναγνωρίζεται.
 • Έλεγχος για Φυσικές Ζημιές: Ελέγξτε το USB drive για τυχόν φυσικές ζημιές, όπως σπασμένα πλαστικά ή λυγισμένες ακίδες.
 • Δοκιμή με Άλλο USB Drive: Συνδέστε ένα διαφορετικό USB drive στον υπολογιστή σας για να δείτε αν το πρόβλημα είναι στο USB drive ή στον υπολογιστή.

2. Πρόβλημα με τη Θύρα USB

Αν ο υπολογιστής δεν διαβάζει το USB, το πρόβλημα μπορεί να είναι η θύρα USB.

Λύση:

 • Δοκιμή Άλλων Θυρών USB: Συνδέστε το USB drive σε μια άλλη θύρα USB για να δείτε αν λειτουργεί.
 • Καθαρισμός Θύρας USB: Χρησιμοποιήστε ένα βαμβακερό στυλεό και λίγο ισοπροπυλική αλκοόλη για να καθαρίσετε τη θύρα USB.
 • Έλεγχος για Φυσικές Ζημιές: Ελέγξτε τη θύρα USB για τυχόν φυσικές ζημιές, όπως λυγισμένες ακίδες ή σκόνη.

3. Ενημέρωση ή Επανεγκατάσταση Οδηγών (Drivers)

Οι οδηγοί είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία των θυρών USB. Αν οι οδηγοί δεν είναι ενημερωμένοι ή είναι κατεστραμμένοι, ο υπολογιστής δεν διαβάζει το USB.

Λύση:

 • Ενημέρωση Οδηγών: Ανοίξτε τη “Διαχείριση Συσκευών” (Device Manager), βρείτε τις “Συσκευές USB” (Universal Serial Bus controllers), κάντε δεξί κλικ στη θύρα USB και επιλέξτε “Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης” (Update driver).
 • Επανεγκατάσταση Οδηγών: Αν η ενημέρωση δεν λύσει το πρόβλημα, δοκιμάστε να απεγκαταστήσετε τον οδηγό και να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Τα Windows θα επανεγκαταστήσουν αυτόματα τους οδηγούς.

4. Ρυθμίσεις Ενέργειας USB

Ορισμένες φορές, οι ρυθμίσεις ενέργειας μπορεί να προκαλέσουν το πρόβλημα που ο υπολογιστής δεν διαβάζει το USB.

Λύση:

 • Αλλαγή Ρυθμίσεων Ενέργειας: Ανοίξτε τη “Διαχείριση Συσκευών” (Device Manager), βρείτε τις “Συσκευές USB” (Universal Serial Bus controllers), κάντε δεξί κλικ στη θύρα USB, επιλέξτε “Ιδιότητες” (Properties) και πηγαίνετε στην καρτέλα “Διαχείριση ενέργειας” (Power Management). Αποεπιλέξτε την επιλογή “Επιτρέψτε στον υπολογιστή να απενεργοποιήσει αυτή τη συσκευή για εξοικονόμηση ενέργειας” (Allow the computer to turn off this device to save power).

5. Πρόβλημα με το Λογισμικό του Λειτουργικού Συστήματος

Λανθασμένες ρυθμίσεις ή σφάλματα στο λειτουργικό σύστημα μπορεί να είναι η αιτία που ο υπολογιστής δεν διαβάζει το USB.

Λύση:

 • Επανεκκίνηση Υπολογιστή: Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας για να δείτε αν το πρόβλημα επιλύεται.
 • Έλεγχος για Ενημερώσεις Συστήματος: Βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σας σύστημα είναι ενημερωμένο με τις τελευταίες ενημερώσεις.
 • Εκτέλεση Αντιμετώπισης Προβλημάτων USB: Χρησιμοποιήστε τα ενσωματωμένα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων του λειτουργικού σας συστήματος για να εντοπίσετε και να διορθώσετε προβλήματα σύνδεσης USB.

6. Αλλαγή Επιστολών Δίσκου (Drive Letters)

Αν το USB drive έχει ανατεθεί μια επιστολή δίσκου που είναι ήδη σε χρήση, ο υπολογιστής δεν διαβάζει το USB.

Λύση:

 • Αλλαγή Επιστολής Δίσκου: Ανοίξτε τη “Διαχείριση Δίσκων” (Disk Management) στα Windows, βρείτε το USB drive, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Αλλαγή επιστολής δίσκου και διαδρομών…” (Change Drive Letter and Paths). Επιλέξτε μια νέα επιστολή δίσκου που δεν είναι ήδη σε χρήση.

7. Μορφοποίηση του USB Drive

Αν το USB drive είναι κατεστραμμένο ή έχει ασύμβατο σύστημα αρχείων, ο υπολογιστής δεν διαβάζει το USB.

Λύση:

 • Έλεγχος και Επιδιόρθωση Δίσκου: Εκτελέστε το εργαλείο ελέγχου δίσκου (chkdsk) για να επιδιορθώσετε τυχόν προβλήματα.
 • Μορφοποίηση USB Drive: Αν δεν έχετε σημαντικά δεδομένα στο USB drive, μπορείτε να το μορφοποιήσετε. Ανοίξτε τη “Διαχείριση Δίσκων” (Disk Management), βρείτε το USB drive, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Μορφοποίηση” (Format). Επιλέξτε το σύστημα αρχείων (NTFS, FAT32, exFAT) και ολοκληρώστε τη μορφοποίηση.

8. Κακόβουλο Λογισμικό ή Ιοί

Κακόβουλο λογισμικό ή ιοί μπορούν να εμποδίσουν τον υπολογιστή από το να διαβάζει το USB.

Λύση:

 • Πλήρης Έλεγχος Συστήματος: Εκτελέστε έναν πλήρη έλεγχο του συστήματος με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς και anti-malware λογισμικό.
 • Αφαίρεση Απειλών: Αφαιρέστε τυχόν εντοπισμένα κακόβουλα προγράμματα.

9. Προβλήματα Συμβατότητας Υλικού

Ορισμένα USB drives μπορεί να μην είναι πλήρως συμβατά με όλες τις συσκευές ή εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων, προκαλώντας προβλήματα που ο υπολογιστής δεν διαβάζει το USB.

Λύση:

 • Έλεγχος Συμβατότητας: Ελέγξτε τη συμβατότητα του USB drive με το λειτουργικό σύστημα και τον υπολογιστή σας.
 • Χρήση Άλλου Υπολογιστή: Δοκιμάστε το USB drive σε άλλο υπολογιστή ή συσκευή για να δείτε αν λειτουργεί.

10. Προβλήματα με το BIOS ή το UEFI

Ρυθμίσεις στο BIOS ή το UEFI μπορεί να εμποδίζουν τον υπολογιστή από το να διαβάζει το USB.

Λύση:

 • Έλεγχος Ρυθμίσεων BIOS/UEFI: Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και μπείτε στο BIOS/UEFI (συνήθως πατώντας Del, F2, ή Esc κατά την εκκίνηση). Βεβαιωθείτε ότι οι θύρες USB είναι ενεργοποιημένες.
 • Επαναφορά Ρυθμίσεων BIOS/UEFI: Επαναφέρετε τις ρυθμίσεις του BIOS/UEFI στις εργοστασιακές τιμές αν υπάρχει υποψία ότι οι ρυθμίσεις έχουν τροποποιηθεί.

11. Αναβάθμιση Υλικού και Λογισμικού

Αν ο υπολογιστής σας είναι παλιός, μπορεί να χρειάζεται αναβάθμιση για να υποστηρίξει νεότερα USB drives.

Λύση:

 • Έλεγχος Συμβατότητας Υλικού: Βεβαιωθείτε ότι το υλικό του υπολογιστή σας είναι συμβατό με τα σύγχρονα USB drives.
 • Αναβάθμιση Λογισμικού: Εξετάστε την αναβάθμιση του λειτουργικού σας συστήματος και των οδηγών σε νεότερες εκδόσεις.

Με λίγα λόγια

Αν αναρωτιέστε “γιατί ο υπολογιστής δεν διαβάζει το USB;”, η αλήθεια είναι πως οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διάφορες, από προβλήματα με το USB drive και τις θύρες USB μέχρι προβλήματα λογισμικού και ρυθμίσεων. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και λύσεις, μπορείτε να εντοπίσετε και να διορθώσετε τα προβλήματα που εμποδίζουν τον υπολογιστή σας από το να διαβάζει το USB. Η τακτική συντήρηση, η ενημέρωση του λογισμικού και η σωστή ρύθμιση των συσκευών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον και να διασφαλίσουν ότι ο υπολογιστής σας θα μπορεί να διαβάζει το USB χωρίς προβλήματα.