Έτσι, στο σημερινό άρθρο θα δούμε

– Τι είναι το IP spoofing,

– Πώς λειτουργεί το IP spoofing,

– 3 είδη κυβερνοεπιθέσεων μέσω IP spoofing και

– 5 τρόπους προστασίας ενάντια σε IP spoofing κυβερνοεπιθέσεις.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με έναν ορισμό.

Τι Είναι το IP Spoofing;

Γενικότερα, spoofing αποτελεί κάθε μέθοδος παραπλάνησης που αποσκοπεί στην  απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε έναν υπολογιστή ή σε ένα δίκτυο υπολογιστών.

IP spoofing, τώρα, είναι η δημιουργία ψεύτικων διευθύνσεων IP, ώστε οι επιτιθέμενοι να τις χρησιμοποιήσουν για την αποστολή δεδομένων, να παραπλανήσουν τους αποδέκτες ως προς την προέλευση των δεδομένων αυτών και, έτσι, να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα υπολογιστών.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι διεύθυνση IP είναι ο μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης που χρησιμοποιεί ο κάθε αποστολέας/συσκευή ενός δικτύου.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς κάποιος αποκτά πρόσβαση μέσω IP spoofing, ας προχωρήσουμε στο πώς αυτό λειτουργεί.

Πώς Λειτουργεί το IP Spoofing;

Κατά την επικοινωνία των συσκευών ενός δικτύου, η ανταλλαγή δεδομένων γίνεται μέσω πακέτων δεδομένων (data packets). Το καθένα από αυτά τα packets φέρει τις διευθύνσεις IP του αποστολέα και του αποδέκτη αντίστοιχα.

Ένας κακόβουλος αποστολέας, λοιπόν, τροποποιεί τη διεύθυνση IP του, ώστε να αποκρύψει την πραγματική και να πείσει τη συσκευή αποδέκτη ότι πρόκειται για έναν έμπιστο αποστολέα δεδομένων. Ως αποτέλεσμα, γίνεται αποδοχή των packets, με τα οποία εγκαθίστανται ιοί ή άλλοι τύποι malware και βλάπτεται το σύστημα της συσκευής αποδέκτη.

Η βλάβη αυτή συνήθως λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, ώστε να προκαλούνται γενικευμένα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων.

Ας δούμε, λοιπόν, τα βασικά είδη κυβερνοεπιθέσεων που πυροδοτούνται μέσω IP spoofing.

3 Είδη Κυβερνοεπιθέσεων μέσω IP Spoofing

Τα βασικά είδη κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να προκαλέσει το IP spoofing είναι τα εξής τρία.

#1: Masking botnets

Ένα botnet είναι το σύνολο των μολυσμένων με κακόβουλο λογισμικό συσκευών, το οποίο ελέγχεται από κακόβουλους hackers προκειμένου να αυτοματοποιείται η διάδοση του κακόβουλου λογισμικού μέσω αυτού.

Στο πλαίσιο αυτό, το IP spoofing επιτρέπει τη δημιουργία ψεύτικων διευθύνσεων όχι μόνο για κάθε συσκευή μεμονωμένα αλλά για συνολικά για όλες τις συσκευές του botnet. Έτσι, στην επικοινωνία των συσκευών με άλλα δίκτυα, αποκρύπτεται η ταυτότητα του botnet, με αποτέλεσμα να μολύνονται και τα δίκτυα αυτά με αμεσότερο τρόπο.

#2: Επιθέσεις DDos

DDos ή disturbed denial-of-service είναι η δυσλειτουργία ή διακοπή των λειτουργιών ενός υπολογιστή λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας κακόβουλων δεδομένων σε αυτόν.

Εδώ, οι ψεύτικες διευθύνσεις IP (spoofed IP addresses) χρησιμοποιούνται για να υπεροφορτώσουν τον υπολογιστή με μολυσμένα packets δεδομένων, ενώ συνήθως ο χρήστης του δεν αντιλαμβάνεται την επίθεσή αυτή.

Αυτό, μάλιστα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του botnet που εκμεταλλεύεται το IP spoofing και το οποίο μπορεί να αποστέλλει packets συγκεντρωτικά και σε μεγαλύτερο όγκο.

#3: Επιθέσεις MITM

Τέλος, σε μία επίθεση μέσω MITM ή αλλιώς man-in-the-middle, ο κυβερνοεπιτιθέμενος παρεμβάλλεται στην επικοινωνία μεταξύ δύο χρηστών ή συσκευών, προκειμένου να υποκλέπτει τα δεδομένα που ανταλλάσσονται στο πλαίσιο αυτής.

Αυτό διευκολύνεται ακόμη περισσότερο με τη χρήση IP spoofing, καθώς ο κακόβουλος χρήστης μπορεί να μεταμφιεστεί σε ένα από τα μέρη επικοινωνίας, ώστε το άλλο να του κοινοποιεί πληροφορίες και δεδομένα.

Από τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι το IP spoofing μπορεί να δράσει ταχέως και ανεπαίσθητα, ώστε τα δεδομένα σας να βρίσκονται σε κίνδυνο ακόμη και για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, χωρίς να το έχετε συνειδητοποιήσει.

Για το λόγο αυτό, αξίζει να αναφερθούμε πώς μπορεί κανείς να προστατευτεί από το IP spoofing.

5 Τρόποι Προστασίας Ενάντια σε IP Spoofing Κυβερνοεπιθέσεις

Οι τρόποι προστασίας ενάντια σε IP spoofing κυβερνοεπιθέσεις που θα αναλύσουμε είναι οι εξής πέντε.

#1: Φιλτράρισμα packets

Με το φιλτράρισμα packets (packet filtering) κάθε εισερχόμενο ή εξερχόμενο packet δεδομένων εξετάζεται ως προς το περιεχόμενο και ως προς τις διευθύνσεις IP αποστολέα και δέκτη που φέρει. 

Αυτό πραγματοποιείται συνήθως με την εγκατάσταση εργαλείων, όπως ειδικών λογισμικών ή proxy servers, με τα οποία προστίθεται ένα επιπλέον στρώμα ελέγχου ψεύτικων IP εξασφαλίζοντας την κυβερνοασφάλεια του δικτύου σας.

#2: Firewalls

Μάλιστα, η εγκατάσταση ενός firewall στις συσκευές του δικτύου σας ή στον ενδιάμεσο proxy server εγγυάται ακόμη περαιτέρω τον αποκλεισμό εισροής δεδομένων που φαίνεται να φέρουν κακόβουλο λογισμικό και τα οποία ενδέχεται να προέρχονται από πλαστές διευθύνσεις IP.

Για παράδειγμα, το λογισμικό του Kerio Control παρέχει την κατάλληλη προστασίας μέσω software και hardware firewall, το οποίο ενσωματώνει

– Φίλτρο κίνησης δικτύου,

– Φίλτρο περιεχομένου δικτύου και

– Εργαλεία εντοπισμού ιών και εισβολών.

#3: Διαχείριση δικτύου

Παράλληλα με την εγκατάσταση firewall, σημαντική είναι και η χρήση ειδικών προγραμμάτων διαχείρισης δικτύου. Ειδικότερα, προγράμματα, όπως το GFI LanGuard ή το Ivanti Neurons, παρέχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονου ελέγχου του συνόλου του δικτύου σας αλλά και των συνδεδεμένων σε αυτό συσκευές, ώστε να γνωρίζετε πότε μία συσκευή ή χρήστης με εξωτερική διεύθυνση IP εισβάλει στο δίκτυό σας.

Ακόμη, το GFI LanGuard παρέχει αυτοματοποιημένες ενημερώσεις σχετικά με υπάρχουσες και νέες ευαλωτότητες στο σύνολο του δικτύου υπολογιστών.

#4: Εκπαίδευση χρηστών

Σε κάθε στάδιο, βέβαια, απαραίτητη είναι η εκπαίδευση των χρηστών όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια του δικτύου και το ποιες ενέργειες θα πρέπει να αποφύσουν ή σε ποιες θα πρέπει να προβούν.

Για παράδειγμα, οι χρήστες-υπάλληλοι μιας επιχείρησης θα πρέπει να ενημερώνονται για την επικινδυνότητα σύνδεσης σε άγνωστα δίκτυα ή WiFi, ώστε να φροντίζουν να συνδέονται μόνο στο ασφαλές δίκτυο της επιχείρησης. Επιπλέον, με την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούν να υποψιάζονται ποια δεδομένα ή αρχεία προέρχονται από αναξιόπιστες πηγές, ώστε να αποφεύγουν το άνοιγμα τους ή την επικοινωνία με τους αποστολείς αυτών.

#5: VPN

Ακόμη μία χρήσιμη εναλλακτική αποτελεί και η εγκατάσταση VPN ή αλλιώς virtual private network. Ένα VPN κρυπτογραφεί τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο και την IP διεύθυνση της συσκευής που χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα οι επιτιθέμενοι με IP spoofing να μην αποκτούν “ορατότητα” ώστε να επιδιώξουν επικοινωνία με τη συσκευή σας.

Με Λίγα Λόγια

Συνολικά, είδαμε τι είναι το IP spoofing, τα είδη του και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε από αυτό.

Ειδικά ως προς τους τρόπους προστασίας, η Orthology σας προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που περιλαμβάνουν το σχεδιασμό στρατηγικής λύσεων έναντι του IP spoofing, την εγκατάσταση των κατάλληλων εργαλείων και την επίβλεψη της κατάστασης κυβερνοασφάλειας σας μετά τα βήματα αυτά.

Εάν, λοιπόν, επιθυμείτε να γνωρίσετε τις λύσεις που προσαρμόζονται στις ανάγκες σας ή να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας πάνω σε αυτές, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, ώστε να λάβετε κάθε δυνατή υποστήριξη!