Για αυτό και στο παρόν άρθρο θα δούμε:

– Τι είναι η κυβερνοασφάλεια,

– Μία ιστορική αναφορά σε κυβερνοεπιθέσεις,

– Γιατί είναι σημαντική η κυβερνοασφάλεια και

– Πώς να προστατευτείτε από κυβερνοεπιθέσεις.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με μία σύντομη περιγραφή.

Τι Είναι η Κυβερνοασφάλεια;

Κυβερνοασφάλεια αποτελεί το σύνολο μέτρων για την προστασία και αποκατάσταση συσκευών υπολογιστών, λογισμικών, εφαρμογών και δικτύων από κυβερνοεπιθέσεις.

Διακρίνεται σε κατηγορίες αναλόγως με το είδος προστασίας που επιδιώκεται και, έτσι, μπορεί να εμφανίζεται ως:

– ασφάλεια δικτύου, για την προστασία δικτύου υπολογιστών,

– ασφάλεια εφαρμογών, για την προστασία από εισβολές μέσω εφαρμογών,

– ασφάλεια δεδομένων, για την προστασία της ακεραιότητας και πρόσβασης σε δεδομένα,

– λειτουργική ασφάλεια, για την προστασία των “τοποθεσιών” και λειτουργιών δεδομένων στο σύστημα,

– πρόγραμμα αποκατάστασης από καταστροφή δεδομένων ή λοιπές λειτουργικές βλάβες και, τέλος,

– εκπαίδευση τελικού χρήστη, για τον εντοπισμό και την αποφυγή κυβερνοεπιθέσεων στην καθημερινότητα του φυσικού χρήστη.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα κοινό εργαλείο κυβερνοασφάλειας που εμποδίζει κάθε κακόβουλη πρόσβαση στον υπολογιστή σας, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η κοπιώδης διαδικασία αποκατάστασης των υπολογιστών της επιχείρησής σας.

Ωστόσο, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της κυβερνοασφάλειας ας δούμε ορισμένα πρόσφατα παραδείγματα κυβερνοεπιθέσεων.

Ιστορική Αναφορά σε Κυβερνοεπιθέσεις

Θα αναφερθούμε συνοπτικά σε τέσσερα παραδείγματα κυβερνοεπιθέσεων που απασχολούν ή απασχόλησαν πρόσφατα την επικαιρότητα.

1) Dridex malware

Το Dridex malware αποτελεί έναν τύπο trojan το οποίο αποσκοπεί στην απόκτηση τραπεζικών πληροφοριών των χρηστών.

Λειτουργεί κυρίως μέσω phishing emails, τα οποία εμφανίζονται σα να προέρχονται από επίσημο φορέα και καλούν τους χρήστες να ανοίξουν ένα επισυναπτόμενο αρχείο Word ή Excel. Με το άνοιγμα του αρχείου εγκαθίσταται το Dridex το οποίο εισβάλει στη συσκευή ως malware.

Το Dridex πρωτοεμφανίστηκε το 2014 και εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ μέσα στο 2020 είχε προσβάλει το 3-4% των οργανισμών παγκοσμίως.

2) Tether attack

Συνεχίζοντας, οι μέχρι τώρα κυβερνοεπιθέσεις στο κρυπτονόμισμα Tether έχουν λάβει τη μορφή κατανεμημένης άρνησης υπηρεσιών (Distributed denial-of-service ή DDoS), που αποκλείουν την πρόσβαση χρηστών ή της ομάδας του Tether στα δεδομένα αυτού.

Ειδικότερα, το 2021 μία ομάδα επιτιθεμένων απείλησε με κοινοποίηση απόρρητων εγγράφων του Tether, εάν το τελευταίο δεν κατέβαλε 500 Bitcoin, ποσό ίσο με $24 εκ. δολάρια.

Ωστόσο, και πιο πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2022, το Tether δέχτηκε άλλη μία επίθεση ransomware, μέσω της οποίας σε μόλις 5 λεπτά είχαν αποσταλεί 8 εκ. κακόβουλα αιτήματα στους servers του.

3) Romance scams

Παράλληλα, τα romance scams προέρχονται από κακόβουλους χρήστες ιστοσελίδων γνωριμιών που δημιουργούν πλαστά profiles, προκειμένου να προσεγγίσουν πιθανά θύματα και να αποσπάσουν δεδομένα τους, κυρίως τραπεζικά, για την πραγματοποίηση κλοπών.

Το 2021, η Federal Trade Commission (FTC) των ΗΠΑ δέχθηκε 56.000 καταγγελίες για romance scams, ενώ η συνολική απώλεια των θυμάτων υπολογίστηκε στα $547 εκ.

4) California University Cyber Attack

Τέλος, στην περίπτωση του California University Cyber Attack, το 2021 το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δέχθηκε επίθεση ransomware μέσω της οποίας οι servers και τα δεδομένα που τηρούσε το Πανεπιστήμιο κρυπτογραφήθηκαν ώστε να αποκλείεται κάθε πρόσβαση σε αυτά, μέχρι το Πανεπιστήμιο να δώσει ως “λύτρα” το ποσό των $3 εκ.

Τελικώς, το Πανεπιστήμιο δέχτηκε να καταβάλει το ποσό των $1,14 εκ. για την αποκρυπτογράφηση, ενώ αποδείχθηκε ότι τα παραπάνω δεδομένα ουδέποτε είχαν τεθεί σε κινδυνο.

Εφόσον, λοιπόν, έχουμε δει τα παραπάνω περιστατικά, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η κυβερνοασφάλεια για έναν φορέα.

Ενδεικτικά, όμως, θα αναφέρουμε ορισμένους από αυτούς αμέσως παρακάτω.

Γιατί Είναι Σημαντική η Κυβερνοασφάλεια;

Οι λόγοι που καθιστούν την κυβερνοασφάλεια σημαντική και τους οποίους θα δούμε είναι τρεις και είναι οι εξής.

1) Αντιμετώπιση σύνθετων επιθέσεων

Οι τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν την αύξηση των μορφών κυβερνοεπιθέσεων, αλλά και την ταχύτερη μετάλλαξή τους, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η παρακολούθησή τους από κάποιον ιδιώτη.

Αντιθέτως, ένα εργαλείο κυβερνοασφάλειας έχει προγραμματιστεί με σκοπό να ενημερώνεται ή να εντοπίζει σχεδόν αυτοματοποιημένα τις νέες μορφές κυβερνοεπιθέσεων, ώστε να τις αντιμετωπίζει αμεσότερα.

2) Αποφυγή κόστους παραβίασης δεδομένων

Επιπλέον, η παραβίαση δεδομένων αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να φέρει η απουσία μεθόδων κυβερνοασφάλειας.

Συγκεκριμένα, η απουσία μεθόδων κυβερνοασφάλειας επιτρέπει την εισβολή στον υπολογιστή σας μέσω hacking, malware, ιών, κλπ., η οποία μπορεί να επιτρέψει την πρόσβαση στα δεδομένα σας από κακόβουλους τρίτους.

Όπως έχουμε ξαναδεί σε προηγούμενο άρθρο, η παραβίαση δεδομένων επιφέρει υψηλά κόστη που έχουν να κάνουν τόσο με την αποκατάσταση των δεδομένων αυτών όσο και με τυχόν χρηματικές διοικητικές ποινές λόγω της παραβίασης αυτής.

3) Ενίσχυση αξιοπιστίας επιχείρησης

Τέλος, η εξασφάλιση κυβερνοασφάλειας στην επιχείρησή σας προσφέρει σε πιθανούς πελάτες την ασφάλεια ότι θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα δεδομένα τους που τηρούνται στην επιχείρηση και θα μπορούν να επιφέρουν οποιαδήποτε αλλαγή.

Επιπλέον, θα επιτρέπεται η συνεχής συνεργασία μεταξύ της επιχείρησης και του πελάτη, χωρίς διακοπές λόγω συχνών κυβερνοεπιθέσεων στο σύστημα – κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη του πελάτη.

Έχοντας αναφερθεί στα παραπάνω, αξίζει να αναφέρουμε με ποιές μεθόδους μπορείτε πρακτικά να εξασφαλίσετε την κυβερνοασφάλειά σας προστατευόμενοι από τυχόν κυβερνοεπιθέσεις.

Πώς να Προστατευτείτε από Κυβερνοεπιθέσεις

Μαζί, λοιπόν, θα δούμε τρεις απλούς τρόπους οι οποίοι μπορούν να σας παρέχουν την κατάλληλη κάλυψη έναντι κυβερνοεπιθέσεων.

Τρόπος #1: Προστατεύστε τους κωδικούς πρόσβασης

Αρχικά, η προστασία κωδικών πρόσβασης στον υπολογιστή σας απαιτεί ένα συγκεντρωτικό σύστημα διαχείρισης κωδικών.

Το σύστημα αυτό θα πρέπει αφενός να περιορίζει το διαμοιρασμό κωδικών μόνο μεταξύ των εξουσιοδοτημένων χρηστών ενός δικτύου, αφετέρου να δημιουργεί

επιπλέον τείχη προστασίας ανάμεσα στο χρήστη και κακόβουλους τρίτους, όπως παραδείγματος χάριν μέσω κρυπτογράφησης.

Τρόπος #2: Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας

Συγχρόνως, απαιτείται η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού σας.

Η εκπαίδευση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ενημέρωση όσον αφορά τις μορφές κυβερνοεπιθέσεων που υφίστανται και τις επιπτώσεις αυτών σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο.

Επιπλέον, είναι αναγκαίο να υπάρξει πληροφόρηση ως προς τους τρόπους με τους οποίους ένας υπάλληλος μπορεί να αποφύγει τη θυματοποίησή του και να κάνει χρήση ειδικών εργαλείων κυβερνοασφάλειας, όπως αυτών που θα δούμε παρακάτω.

Τρόπος #3: Αξιοποιήστε τα κατάλληλα εργαλεία

Όπως προαναφέραμε, είναι αδύνατον για έναν ιδιώτη να μπορέσει να προβλέψει κάθε μορφής κυβερνοεπίθεση και να ανταποκριθεί απέναντι σε αυτή.

Αντιθέτως, τα κατάλληλα εργαλεία κυβερνοασφάλειας προσαρμόζονται στο ρυθμό αύξησης και μετάλλαξης των μορφών κυβερνοεπιθέσεων, με αποτέλεσμα να μπορούν να τις εντοπίσουν και αντιμετωπίσουν ταχύτερα.

Παράδειγμα τέτοιου εργαλείου αποτελεί το Security Center. Ειδικότερα το Security Center προσφέρει δυνατότητες:

– απογραφής του υλικού σας,

– εκτίμησης ευπαθειών,

– διαμόρφωσης στοιχείων ελέγχου,

– εντοπισμού ύποπτης δραστηριότητας και malware,

– ενίσχυσης υποδομών και προϊόντων και

– ενημέρωσης μέσω γνωστοποιήσεων και στατιστικών αναλύσεων,

ώστε να δημιουργείται μία πλήρης εικόνα για τη καταστασης ασφαλείας και τα σημεία ευαλωτότητας στην υποδομή IT σας.

 

Με Λίγα Λόγια

Εάν, λοιπόν, επιθυμείτε να γνωρίσετε την προστασία που προσφέρει το Security Center και να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας πάνω στη χρήση του, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας για να λάβετε κάθε δυνατή ενημέρωση!