Στην εποχή της τεχνολογίας, η χρήση εφαρμογών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι εφαρμογές ασφαλείς. Ποιες εφαρμογές μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον υπολογιστή μου; είναι ένα σημαντικό ερώτημα που πρέπει να εξεταστεί. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις κύριες κατηγορίες επικίνδυνων εφαρμογών και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτές.

Κατηγορίες επικίνδυνων εφαρμογών

 1. Κακόβουλο λογισμικό (Malware) Το κακόβουλο λογισμικό περιλαμβάνει ιούς, trojans, worms, spyware, και ransomware. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στον υπολογιστή σας, όπως κλοπή προσωπικών δεδομένων, καταστροφή αρχείων και αποκλεισμό της πρόσβασης στο σύστημα.
 2. Adware Το adware είναι λογισμικό που εμφανίζει ανεπιθύμητες διαφημίσεις στον υπολογιστή σας. Αν και δεν είναι πάντα κακόβουλο, μπορεί να επιβραδύνει τον υπολογιστή σας και να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο για να εμφανίζει στοχευμένες διαφημίσεις.
 3. Bloatware Το bloatware είναι προεγκατεστημένο λογισμικό που έρχεται με νέα συστήματα. Αυτά τα προγράμματα καταλαμβάνουν πόρους του συστήματος και μπορεί να μειώσουν την απόδοσή του. Συχνά, το bloatware περιλαμβάνει περιττές εφαρμογές που δεν χρειάζεστε.
 4. Pirated Software Το πειρατικό λογισμικό είναι λογισμικό που έχει παραβιαστεί για να παρακάμπτει την αδειοδότηση και τα πνευματικά δικαιώματα. Εκτός από τις νομικές συνέπειες, το πειρατικό λογισμικό συχνά περιέχει κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή σας.
 5. Εφαρμογές από μη αξιόπιστες πηγές Η λήψη εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αυτές οι εφαρμογές μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό ή να είναι κακόβουλες κλωνοποιήσεις δημοφιλών εφαρμογών.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις επικίνδυνες εφαρμογές

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω μια επικίνδυνη εφαρμογή;

Για να αναγνωρίσετε μια επικίνδυνη εφαρμογή, προσέξτε τα εξής σημεία: περίεργες συμπεριφορές του υπολογιστή σας, όπως επιβράδυνση ή ανεπιθύμητες ανακατευθύνσεις στο διαδίκτυο, αυξημένη εμφάνιση διαφημίσεων, και εγκατάσταση εφαρμογών χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ δωρεάν λογισμικό;

Όχι απαραίτητα. Αν και πολλά δωρεάν προγράμματα είναι ασφαλή, κάποια μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό ή adware. Κατεβάζετε δωρεάν λογισμικό μόνο από αξιόπιστες πηγές και πάντα να διαβάζετε τις κριτικές και τις αξιολογήσεις.

Πώς να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από επικίνδυνες εφαρμογές

 1. Εγκατάσταση προγράμματος προστασίας από ιούς Χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να ελέγχετε και να προστατεύετε τον υπολογιστή σας από κακόβουλο λογισμικό. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν συνεχή προστασία και ειδοποιούν για τυχόν απειλές.
 2. Πραγματοποίηση τακτικών ενημερώσεων Ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σας σύστημα και τις εφαρμογές σας για να διασφαλίσετε ότι έχετε τις τελευταίες διορθώσεις ασφαλείας. Οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν βελτιώσεις ασφαλείας που προστατεύουν από νέες απειλές.
 3. Αποφυγή λήψης από μη αξιόπιστες πηγές Κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από επίσημες ιστοσελίδες και αξιόπιστα καταστήματα εφαρμογών. Αποφύγετε τις άγνωστες και ανεπίσημες πηγές που μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.
 4. Χρήση εργαλείων αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού Εκτός από το πρόγραμμα προστασίας από ιούς, χρησιμοποιήστε εξειδικευμένα εργαλεία αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού για να ελέγχετε και να αφαιρείτε adware και άλλες απειλές που μπορεί να μην ανιχνεύονται από το βασικό λογισμικό προστασίας.
 5. Ενημέρωση και εκπαίδευση Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τις νέες απειλές και τις πρακτικές ασφαλείας. Η εκπαίδευση γύρω από την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των εφαρμογών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλές παγίδες.

Τι να κάνετε αν έχετε ήδη κατεβάσει μια επικίνδυνη εφαρμογή

 1. Αφαίρεση της εφαρμογής Απεγκαταστήστε αμέσως την επικίνδυνη εφαρμογή από τον υπολογιστή σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσω του πίνακα ελέγχου των ρυθμίσεων ή χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού.
 2. Εκτέλεση πλήρους σάρωσης Εκτελέστε μια πλήρη σάρωση του συστήματός σας με το πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε τυχόν κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να έχει εγκατασταθεί μαζί με την επικίνδυνη εφαρμογή.
 3. Επαναφορά συστήματος Αν το πρόβλημα συνεχίζεται, σκεφτείτε να επαναφέρετε το σύστημά σας σε μια προηγούμενη κατάσταση που ήταν ασφαλής. Η επαναφορά συστήματος μπορεί να αφαιρέσει τις πρόσφατες αλλαγές που προκάλεσαν το πρόβλημα.
 4. Αλλαγή κωδικών πρόσβασης Αν υποψιάζεστε ότι προσωπικά δεδομένα μπορεί να έχουν παραβιαστεί, αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης των σημαντικών λογαριασμών σας για να προστατεύσετε την ασφάλειά σας.

Η κατανόηση των εφαρμογών που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον υπολογιστή σας και η λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από κακόβουλες απειλές. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια και την απόδοση του συστήματός σας.