Άλλωστε, ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή που ορισμένες δεξιότητες είναι απαραίτητες και δύσκολα τις έχει ένα άτομο.

Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς ποιες είναι αυτές, είτε είστε επιχείρηση, είτε εργαζόμενος.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα δούμε:

– Τι είναι οι ψηφιακές δεξιότητες

– Γιατί είναι σημαντικές

– 5 σημαντικές ψηφιακές δεξιότητες

Ας ξεκινήσουμε έναν βασικό ορισμό.

Τι Ορίζουμε ως Ψηφιακές Δεξιότητες;

Όταν λέμε ψηφιακές δεξιότητες, εννοούμε τις δεξιότητες αυτές που είναι απαραίτητες για την καλή χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, ηλεκτρονικών συσκευών, εφαρμογών, διαδικασιών, καθώς και τη διαχείριση ψηφιακών δεδομένων.

Στον πυρήνα τους, οι ψηφιακές δεξιότητες βοηθούν τους ανθρώπους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται πιο εύκολα, αλλά και να λύνουν προβλήματα ακόμα και απομακρυσμένα.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικές οι ικανότητες αυτές;

Πάμε να δούμε.

Γιατί οι Ψηφιακές Δεξιότητες Είναι Σημαντικές για μια Επιχείρηση

Ιδιαίτερα από την αρχή της πανδημίας του COVID-19, υπήρξε μια ραγδαία επιτάχυνση στην ανάγκη των εταιρειών να εφαρμόσουν διάφορες τεχνολογίες, καθώς δεν υπήρχε άλλη λύση αν ήθελαν να επιβιώσουν.

Ακόμα και πιο καθημερινά πράγματα όπως η αγορά αγαθών, αναγκάστηκε να ψηφιοποιηθεί στο έπακρο ώστε να είναι δυνατή από τον καθένα.

Έτσι, ο μαζικός αυτός ψηφιακός μετασχηματισμός, αύξησε τη ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες, κάτι που συνεχίζει και θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Πλέον, η υιοθέτηση μιας ψηφιακής κουλτούρας είναι μονόδρομος, τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους ανθρώπους, αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικά μέλη της αγοράς.

Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε πως αν και η αλλαγή αυτή έχει φέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως μεγαλύτερη ευελιξία και εξειδίκευση, έχει διευρυνθεί το χάσμα των δεξιοτήτων ανάμεσα στους εργαζομένους.

Τώρα που εξηγήσαμε ορισμένα βασικά πράγματα για τις ψηφιακές δεξιότητες και τη σημασία τους, ας δούμε ορισμένες από τις σημαντικότερες.

5 Σημαντικές Ψηφιακές Δεξιότητες

Αν και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μια πληθώρα δεξιοτήτων, θα αναφέρουμε 5 από τις πιο σημαντικές.

Δεξιότητα #1: Προγραμματισμός

Ο προγραμματισμός και ο κώδικας βρίσκονται στον πυρήνα των τεχνολογικών εφαρμογών.

Χωρίς την γνώση αυτή, η δημιουργία εφαρμογών και ιστοσελίδων είναι σχεδόν αδύνατη, επομένως οι developers θα είναι πάντα σημαντικοί για μια επιχείρηση.

Μάλιστα, ο προγραμματισμός είναι ανάμεσα στις δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση από εργοδότες, σύμφωνα με μια έρευνα του LinkedIn.

Ο κώδικας είναι επίσης σημαντικός για αναδυόμενες τεχνολογίες όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR).

Δεξιότητα #2: Data Science

Το Data Science είναι μια από τις επιστήμες που πλέον έχουν τεράστια δυναμική.

Ουσιαστικά, ένα άτομο που ασχολείται με την επιστήμη των δεδομένων, αντιμετωπίζει το “άγνωστο” χρησιμοποιώντας προχωρημένες τεχνικές για να κάνει προβλέψεις για το μέλλον, πάντα με βάση τα δεδομένα.

Μπορεί να αυτοματοποιήσει αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, να εφαρμόσει στατιστικές μεθόδους και τεχνικές data visualization, με σκοπό να χτίσει μοντέλα που θα κάνουν προβλέψεις και θα λύνουν περίπλοκα προβλήματα.

Με άλλα λόγια, εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα από μια ακατάστατη μάζα δεδομένων.

Τα βασικά καθήκοντα ενός data scientist συμπεριλαμβάνουν:

– Συλλογή και καθάρισμα “ωμών” δεδομένων

– Σχεδιασμός μοντέλων και αλγορίθμων

– Παρακολούθηση και ανάλυση ακρίβειας δεδομένων

– Δημιουργία reports για παρουσίαση

Πέρα από αυτά που μόλις αναφέραμε, αυτό που κάνει ένας καλός data scientist είναι να έχει κριτική σκέψη και επιχειρηματική ενσυναίσθηση, κάτι που έρχεται να συμπληρώσει τις ψηφιακές δεξιότητες του.

Δεξιότητα #3: Digital Marketing

Το digital marketing (ψηφιακό marketing) συμπεριλαμβάνει όλες τις πρακτικές που στοχεύουν να προωθήσουν διαδικτυακά μια επιχείρηση, ένα πρόσωπο, ή ένα προϊόν.

Πρακτικές όπως:

– Social media marketing

– SEO

– Google ads

– Email marketing

– Affiliate marketing

– Referral marketing

Και άλλα πολλά, συνδυάζονται για μια επιτυχημένη ψηφιακή προώθηση.

Ένας marketer είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει στο έπακρο όλες τις τακτικές ψηφιακού marketing, μπορεί όμως ιδανικά να εξειδικευτεί σε μία ή δύο ώστε να μπορεί να τις παρέχει αποτελεσματικά.

Πρόκειται για δεξιότητες που ήταν σημαντικές και πριν την πανδημία, πλέον όμως είναι ζωτικής σημασίας στον κόσμο της διαφήμισης.

Δεξιότητα #4: IT

Το Information Technology ή αλλιώς IT όπως λέγεται πιο συχνά, είναι η χρήση υπολογιστών για να δημιουργήσουν, να αποθηκεύσουν και να επεξεργαστούν διάφορες πληροφορίες και δεδομένα.

Πολλές εταιρείες μάλιστα έχουν δικό τους τμήμα IT, το οποίο ασχολείται με ολόκληρη την τεχνολογική υποδομή της εταιρείας.

Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα αυτό είναι υπεύθυνο για:

– Εγκατάσταση και συντήρηση λογισμικών (Software)

– Συντήρηση hardware και διόρθωση σφαλμάτων

– Αναβάθμιση συστημάτων

– Διαχείριση και συντήρηση δικτύων

– Επίβλεψη όλων των συστημάτων

Καθώς και για την αποθήκευση των δεδομένων, αλλά και τη γενικότερη ασφάλεια των τεχνολογικών υποδομών.

Μιας και πρόκειται για κάτι ζωτικής σημασίας για τις σημερινές επιχειρήσεις, εδώ στην Orthology προσφέρουμε υπηρεσίες εκπαίδευσης, ώστε σαν επιχείρηση οι τεχνολογικές σας υποδομές να είναι άρτιες και ασφαλείς από κάθε κίνδυνο.

Οι εισηγητές μας είναι πιστοποιημένοι μηχανικοί πρόθυμοι να ανταποκριθούν σε ερωτήματα αλλά και να προτείνουν πιθανές βελτιώσεις της υπάρχουσας εγκατάστασης.

Ας περάσουμε στην τελευταία ψηφιακή δεξιότητα της λίστας μας.

Δεξιότητα #5: Machine Learning

Το Machine Learning είναι ένα παρακλάδι της τεχνητής νοημοσύνης, που βασίζεται στην ιδέα πως οι υπολογιστές μπορούν να λαμβάνουν δεδομένα, να τα επεξεργάζονται, να παίρνουν δικές τους αποφάσεις και τέλος να μαθαίνουν από τα αυτά, ώστε κάθε απόφαση να γίνεται ολοένα και καλύτερη.

Όλα αυτά μάλιστα με ελάχιστη ή και μηδενική ανθρώπινη παρέμβαση.

Με άλλα λόγια, οι μηχανικοί αλγόριθμοι “εκπαιδεύονται” μέσω καταστάσεων και παραδειγμάτων, όπου μαθαίνουν και αναλύουν δεδομένα με σκοπό να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον.

Αν και τη διαδικασία αυτοί τη κάνουν οι μηχανές, η μηχανική μάθηση είναι μια σημαντική δεξιότητα που πρέπει να γνωρίζει κανείς, ώστε να διαχειρίζεται τα δεδομένα τους.

Συνοψίζοντας

Με λίγα λόγια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που δουλεύουν οι επιχειρήσεις.

Αν οι εργαζόμενοι επιθυμούν να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας, αλλά και οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν, η υιοθέτηση ορισμένων ψηφιακών δεξιοτήτων είναι απαραίτητη.

Στην Orthology μπορούμε να αναλάβουμε την εκπαίδευση του προσωπικού σας, καθώς και διαχείριση όλων των τεχνολογικών υποδομών της επιχείρησή σας.

Αν φυσικά θέλετε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!