Ειδικότερα όταν μιλάμε για επιχειρήσεις, η προστασία των δεδομένων τους είναι ζωτικής σημασίας, επομένως πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε κινδύνους και να προστατεύεστε από αυτούς.

Για τον λόγο αυτό, στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για το vishing και πιο συγκεκριμένα:

– Τι είναι το vishing

 

– Ποια η διαφορά μεταξύ vishing και smishing

 

– Πώς να προστατευτείτε από απειλές vishing

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

Τι Είναι το Vishing;

Το vishing είναι ένα είδος κακόβουλης απειλής που κάθεται κάτω από την ομπρέλα του phishing και έχουν ίδιο στόχο.

Πρόκειται για μια φωνητική απάτη, με την έννοια ότι προσπαθεί κάποιος να εξαπατήσει κάποιον άλλο μέσω ενός τηλεφωνήματος ή μηνύματος SMS.

Κύριος σκοπός του είναι να αποσπάσει προσωπικά δεδομένα, τα οποία μπορεί να είναι τραπεζικά στοιχεία, κωδικοί, δεδομένα πελατών ή οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για μια επιχείρηση.

Γίνεται μάλιστα σε τυχαία θύματα, όπου οι scammers ευελπιστούν να αποσπάσουν τα δεδομένα τους.

    

Όπως αναφέραμε, το vishing και το phishing έχουν ίδιους σκοπούς.

Η βασική διαφορά είναι ο ενδιάμεσος που χρησιμοποιείται. Ενώ το πρώτο χρησιμοποιεί τηλεφωνήματα και SMS, το δεύτερο χρησιμοποιεί κυρίως emails.

Ας δούμε τώρα τις διαφορές μεταξύ vishing και smishing, καθώς οι έννοιες συχνά συγχέονται.

Οι Διαφορές Μεταξύ Vishing και Smishing

Το smishing είναι κάτι αρκετά κοντινό στο vishing, καθώς χρησιμοποιεί επίσης κινητά τηλέφωνα σαν κύριο εργαλείο.

Αντί όμως για τηλεφωνήματα, χρησιμοποιεί αποκλειστικά SMS μηνύματα για εξαπάτηση.

Τα μηνύματα αυτά μπορεί να υπόσχονται δωρεάν χρήματα, να προσποιούνται κάποια τράπεζα και συχνά να εμπεριέχουν κακόβουλους συνδέσμους, οι οποίοι αποσπούν προσωπικά στοιχεία.

Το Smishing μπορεί επίσης να περιλαμβάνει έναν αριθμό τηλεφώνου σε ένα μήνυμα, αλλά πολλές επιθέσεις επικεντρώνονται κυρίως στην εξαπάτηση των χρηστών ώστε να κάνουν κλικ σε συνδέσμους και να ανοίξουν μια κακόβουλη σελίδα, όπως αναφέραμε προηγουμένως.

 

Αν λοιπόν πέσει κανείς θύμα μιας τέτοιας κίνησης και του κοστίσει, φανταστείτε πόσο θα κοστίσει σε μια επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, που θα χάσει σημαντικά δεδομένα.

Μάλιστα, το 2020, το phishing, το vishing και άλλες απάτες, κόστισαν σε περισσότερα από 241.000 θύματα πάνω από $54 εκατομμύρια, με βάση μόνο τις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στις αρχές, αλλά πολλές άλλες περιπτώσεις απάτης δεν δηλώνονται επίσημα.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι απάτες phishing, αλλά και γενικότερα οι κίνδυνοι όπως το malware, πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα και μάλιστα να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Πώς όμως μπορεί να προστατευτεί μια επιχείρηση;

Πάμε να δούμε.

Πώς να Προστατευτείτε από Απειλές Vishing

Όπως αναφέραμε, είναι σημαντικό να μάθει κανείς πώς να προστατεύεται από το vishing.

Το πρώτο βήμα είναι η κατάλληλη εκπαίδευση. Πρέπει δηλαδή να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις απειλές από πρώτη ματιά, βλέποντας τα στοιχεία που την προδίδουν.

Συνήθως αυτά είναι:

– Ορθογραφικά λάθη όταν πρόκειται για μηνύματα

– Άγνωστοι ή “περίεργοι” αριθμοί

 

– Ύποπτοι σύνδεσμοι

Και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανεί ύποπτο.

Το δεύτερο βήμα είναι τα κατάλληλα εργαλεία

Ένα καλό παράδειγμα είναι το Kerio Control, το οποίο προσφέρει μια ενιαία διαχείριση απειλών χωρίς πολυπλοκότητα.

Επιπλέον, το Nessus Professional χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο για την εύρεση ευπαθειών, τη διαμόρφωση και διατήρηση συμμόρφωσης.

 

Πρόκειται για εργαλεία που μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστασία σε έναν οργανισμό και να αποτρέψουν απειλές που μπορεί να κοστίσουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ, καθώς και προσωπικά δεδομένα πελατών.

Συνοψίζοντας, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτου μεγέθους και κλάδου, να επενδύσει στην ασφάλειά της με τις σωστές υποδομές IT και τα σωστά εργαλεία.

Αν επιθυμείτε να μάθετε πώς να προστατέψετε κατάλληλα την επιχείρησή σας, μπορείτε να ανακαλύψετε τις υπηρεσίες outsourcing που προσφέρουμε.

Με Λίγα Λόγια

Όπως αναφέραμε, η προστασία μιας επιχείρησης από απειλές όπως το vishing, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η εκπαίδευση και η χρήση εργαλείων είναι αναγκαία για να επιτευχθεί αυτό, επομένως η επένδυση σε αυτά συνίσταται ανεπιφύλακτα.

Αν θέλετε να ανακαλύψετε πώς να το κάνετε αυτό και πώς να ενσωματώσετε τα εργαλεία στην εταιρεία σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!